Колико често мењам гуме на мотоциклу?

- 2023-02-17-



Кључне тачке замотоциклгумаодржавање су:


1. Држите гуме на одређеном притиску надувавања тако да мотоцикл има максималну вучу, стабилност, удобност вожње и дуг радни век. Недовољан притисак у гумама не само да повећава отпор у вожњи, повећава оптерећење мотора и потрошњу горива, већ понекад узрокује и да гума падне са наплатка. Међутим, превелик притисак у гумама ће смањити стабилност мотоцикла и учинити да се осећа поскакивање током вожње.


2. Неоштећеност гума и чистоћа газећег слоја. Проверите газећи слој предњих и задњих гума сваки пут када се аутомобил сакупи, и уклоните каменчиће и друге стране материје уграђене у шару. Ако се пронађе мали гвоздени ексер или гвоздени лим, одмах га извадите и пажљиво проверите да ли је унутрашња цев пробушена. Генерално, спољну гуму мотоцикла не треба поправљати, јер је вруће поправљени газећи слој виши од осталих делова, а аутомобил ће се ударати горе-доле током вожње. Боље је поправити унутрашњу цев ватрогасном поправком. У случају недостатка материјала за поправку пожара и стезаљки, може се користити и хладна поправка лепљивом траком.


3. Избегавајте излагање сунцу и контаминацију уљем. Често излагање сунцу ће учинити да гуме буду суве, попуцале и остареле. Због тога је најбоље паркирати мотоцикл на вентилираном месту отпорном на прашину, сунце и кишу или покрити аутомобил церадом, која не само да ће користити гумама, већ и заштитити боју, галванизацију и пластику делови на аутомобилу. Уљна прљавштина, киселина и алкалије имају корозивни ефекат на гуму, тако да треба спречити да гума дође у контакт са овим стварима. За возила која се не користе дуже време, боље је користити дрвени оквир за подизање целог оквира, како би се спречило деформисање гуме услед дужег оптерећења.